Hoe blijf je gemotiveerd om af te vallen?
Het wordt kouder en natter buiten en de dagen worden korter. Het moment om lekker knus binnen op de bank te hangen, kaarsjes aan en heerlijk te genieten van een kop thee. Ik hou ervan en wordt een echte huismus. Echter is dit ook de tijd waarin je minder motivatie hebt om te werken aan je gezonde leefstijl. Want het wordt een stuk lastiger om je bed uit te komen en om de motivatie te vinden om te gaan bewegen en om gezond te blijven eten. Want die salade die je vaak in de zomer eet, daar heb je in de herfst minder zin in. En het geen wat je in de avond eet veranderd ook, lees hierover meer in dit blog.
Om de winter kilo’s voor te zijn en niet in de valkuil te trappen van het niet gaan sporten en wel meer en ongezonder te gaan eten. Is de herfst bij uitstek een goede tijd om te gaan werken aan je gezonde leefstijl en je gezonde gedrag te gaan om zetten in gewoonten. Want wist je dat het tussen de 30 en 60 dagen duurt voordat je gedrag overgaat tot een gewoonte?
Alleen aan je motivatie werken gaat je niet altijd helpen, kijk maar naar de donkere dagen dat je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan, of als je toch weer zwicht voor dat koekje in de avond omdat het zo gezellig is op de bank.
De herfst is uitermate geschikt om te werken aan jezelf en om gezonde gewoonten te ontwikkelen. Het is de tijd om eens te gaan kijken naar jezelf en wat bij jou past rondom jouw gezonde leven of het gezonde leven wat je wil gaan creëren. Want een gezonde leefstijl creëren is een proces wat langer duurt, waar gedragsverandering voor nodig is en waarbij je van dat nieuw geleerde gedrag een gewoonte gaat maken zodat je je gezonde gedrag blijft herhalen. En wanneer je hiermee start in de herfst pluk je de vruchten ervan in de lente en kun je in de lente heerlijk met je gezonde leefstijl doorgaan.
Maar waarom gaat die motivatie nou weg gedurende de tijd?
Waarom motivatie maar van korte duur is komt door het feit dat je hersenen de voorkeur geven aan homeostase, dit is een toestand waarin je lichaam het fijn vinden om in evenwicht te zijn. Je lijf past zich als het ware constant aan om ‘hetzelfde’ te blijven.
Dopamine daarentegen speelt een rol bij je motivatie. Het is een belangrijke neurotransmitter (boodschapper in de hersenen) die vrijkomt in het beloningssysteem van je hersenen.
Naast dopamine maakt het ook nog uit of je een growth mindset hebt of een fixed mindset. Een growth mindset is een manier om positiever naar de toekomst te kijken en bij een fixed mindset ben je vaak banger voor de negatieve gevolgen van iets.
Na verloop van tijd neemt de hoeveelheid dopamine af wanneer je een handeling of bepaald gedrag vaker herhaalt. Hierdoor neemt je motivatie dus ook af en kan het zijn dat je je nieuwe gedrag niet meer toont, maar dan komt discipline en wilskracht om de hoek kijken. Want dan gaat het erom hoe graag je iets echt wil bereiken.
En als je dat nieuwe gedrag dan maar vaak genoeg herhaalt door discipline wordt het een gewoonte en kun je eigenlijk niet meer zonder. Dit heeft te maken met het feit dat je hersenen in staat zijn om nieuwe verbindingen te leggen. Hoe vaker je dit gedrag herhaalt hoe sterker deze verbinding wordt. Hierdoor moet je in het begin van nieuw gedrag erg je best doen om dit te gaan doen en kost het je vaak veel energie en wilskracht. Na verloop van tijd, dit verschilt per persoon, maar ongeveer na 60 dagen is je nieuwe gedrag een gewoonte geworden en lijkt het ineens moeiteloos te gaan. Je voert ze uit zonder dat je erover nadenkt en zonder weerstand te ervaren in jezelf.
Zorg dat je een heldere droomwens of doel hebt
Zoals je dus leest, start je vaak met motivatie maar zwakt dit na een tijdje af. Wil je dus echt gaan werken aan je gezonde leefstijl en wil je je gezonde leven gaan creëren dan ligt dit dus niet altijd aan jou en je motivatie maar wordt dit door je hersenen gestuurd.
Wil je dus een duurzaam resultaat wat voor de langere termijn dat mooie gezonde leven gaat opleveren waardoor je je energieker, en krachtiger voelt heb je dus je wilskracht en discipline nodig. Maar vooral ook een duidelijk doel of droomwens. Want als je niet helder hebt waar je naartoe werkt of welk doel je nastreeft heeft komt die motivatie nooit naar boven.